Σεβασμός

Κάθε πολιτισμός έχει τις δικές του κοινωνίες. Κάθε κοινωνία έχει τη δική της κουλτούρα. Κάθε κουλτούρα έχει το δικό της ήθος. Τη δική της ηθική.

Το δυτικό ορθολογικό πνεύμα προσπάθησε κ προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο. Η Γνώση έγινε το «όπλο» αυτού του πολέμου. Δημιουργήθηκαν κανόνες κ νόμοι. Ηθικοί κ μη. Γραφτοί κ άγραφοι. Νόμοι που η καθολική τους ισχύς θα προέβαλε την αυθεντία της δυτικής σκέψης σε ολόκληρο τον πλανήτη ως της μοναδικής ορθής σκέψης.

Για να κατακτήσει τον κόσμο όμως, το δυτικό ορθολογικό πνεύμα, έπρεπε να κατακτήσει το διαφορετικό, το άλλο , το ξένο προς αυτό. Έπρεπε αρχικά να το υποδουλώσει κ μετέπειτα να το αλλοτριώσει. Να το κάνει όπως εκείνο επιθυμούσε. Να κάνει το διαφορετικό να ανταποκρίνεται στους καθολικούς εκείνους νόμους που είχε δημιουργήσει. Και αυτό γιατί η δυτική γνώση αντιλαμβάνεται το διαφορετικό κυρίως σαν δύο πράγματα: Κατώτερο κ Επικίνδυνο.

Το διαφορετικό όμως δεν φταίει σε τίποτα. Για να κατανοήσεις το διαφορετικό πρέπει να δώσεις μέρος του εαυτού σου. Να παραχωρήσεις μέρος της αυτοεκτίμησής σου. Δηλαδή της «αυθεντίας» σου. Δε φταίει το διαφορετικό που είναι διαφορετικό. Σίγουρα, ο σεβασμός στο συνειδησιακό άλλο σημαίνει πως ετεροποιούνται όσα ξέραμε. Η διαφορετικότητα περνά μέσα από το συνειδησιακό μας σύστημα κ το κλονίζει. Αρχικά φαντάζει ως απειλή.

Κάθε φορά όμως που ανοιγόμαστε στο διαφορετικό εξοικειωνόμαστε σε αυτό.
Το αναγνωρίζουμε ως το δικό μας άλλο. Καθαρίζουμε τον εαυτό μας από τα κολλήματα του παρελθόντος κ επανα-καθορίζουμε τη σχέση μας μαζί του. Όταν γνωρίζεις το άλλο Δε γίνεσαι άλλος. Δε γνωρίζεις τόσο τον άλλο αλλά τον ίδιο σου τον εαυτό.

Ο Άγγελος του Γιώργου
Ο Άγγελος της Μαρίας
Ο Δικός μου Άγγελος
Η συνείδηση: Αυτοί-Εγώ

Όταν απέναντι σου λοιπόν έχεις ένα συνειδητοποιημένο και Μεγάλο Διαφορετικό, δε μπορεί να μην αποκτήσεις κάποιες γνώσεις. Δε μπορεί να μην το αναγνωρίσεις. Και όχι βέβαια σε επίπεδο αναγνώρισης των επιτευγμάτων ή της αυθεντίας του διαφορετικού. Αλλά στην αποκρυστάλλωση της ιστορίας του, της κοινωνικής του ύπαρξης κ του δικαιώματός του να συνυπάρχει μαζί σου χωρίς διακρίσεις.

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για έναν Ανυπόκριτο Σεβασμό. Όχι έναν σεβασμό που επιβάλει κάποιος καθολικός νόμος, αλλά έναν σεβασμό που νιώθεις, αντιλαμβάνεσαι κ εκφράζεις.

12 έκαναν μια ευχή...:

karkinos7 είπε...

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για έναν Ανυπόκριτο Σεβασμό. Όχι έναν σεβασμό που επιβάλει κάποιος καθολικός νόμος, αλλά έναν σεβασμό που νιώθεις, αντιλαμβάνεσαι κ εκφράζεις.
Όταν αυτή η διαφορετικότητα δεν διέπεται απο άκρατη ελευθεριότητα που νομίζεται ως ελευθερία και όταν δε γίνεται κάλυψει χιλιάδων μιασματικών και παράνομων ενεργειών...

Hfaistiwnas είπε...

Πες μου ότι είναι καινούργιος στο μπλόγκινγκ βρε!!! Είπα και εγώ γιατί δεν σε θυμόμουν!!!!

Καλησπέρα!

b|a|s|n\i/a είπε...

το διαφορετικό μοιάζει τόσο διαφορετικά ίδιο με το ίδιο. αν υπάρχει διαφορετικό. ίδιο. το θέμα είναι αυτός ακριβώς ο σεβασμός. στην ίδια διαφορετικότητα όλων.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι αν σεβόμαστε και αγαπάμε εμείς τους εαυτούς μας χωρίς παρέκκλιση και σταθερά, θα αναγκαστούν και οι άλλοι να μας σεβαστούν.

THANOS είπε...

Η γνώση του διαφορετικού ενισχύει την αυτογνωσία
Ο σεβασμός του είναι στοιχείο πολιτισμού

turigr είπε...

Αν το καλοσκεφτείς, όλοι μας χαρακτηριζομαστε από τη διαφορετικότητά μας, άσχετα αν σε μερικά σημεία είμαστε ίδιοι

Βασίλης είπε...

Καλημέρα παιδιά.
Από την στιγμή που δεν μπορούμε σαν κοινωνία, που έχουμε τα ίδια ήθη και έθιμα, τους ίδιους άγραφους κανόνες, να σεβαστούμε τους συνανθρώπους με τους οποίους είμαστε μαζί και έχουμε μεγαλώσει μαζί τους και αυτοί μαζί μας, υπάρχει ποτέ περίπτωση να σεβαστούμε τα ήθη και έθιμα γειτονικών και μη κοινωνιών?

atas8alis είπε...

Pou xa8ikes esu?

Ανώνυμος είπε...

一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫

syn-epikouros είπε...

Μικρέ, δεν έδωσες σημεία ζωής. Ελπίζω να είσαι καλά..

Ιθάκη-man είπε...

Που είσαι καλέ? Καλέ? Είσαι καλά?

Provato είπε...

Που είσαι εσύ;

Δημοσίευση σχολίου